recept
05.01.2018.
Vrijeme pripreme ~ 60 min
Broj osoba ~ 6-8

Domaća savijača sa sirom

Ima li nešto bolje od prave, domaće slane savijače sa sirom? Ima, slatka savijača! Domaće ručno vučeno tijesto, fini Zagrebački sir, note vanilije i korice limuna te slatke grožđice aduti su ovog našeg tradicionalnog recepta.

Sastojci

Za tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 125 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • 1 žličica ulja
  • kap-dvije octa
Za nadjev:
  • 750 g svježeg Zagrebačkog sira
  • 250 g Brzo&Fino kiselog vrhnja
  • 2-3 jaja
  • 5-6 žlica šećera
  • 5-6 žlica grožđica
  • 2 vanilin šećera
  • korica jednog limuna

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


U manju zdjelicu stavite grožđice, prelijte ih vodom i pustite da se namaču barem 30 minuta. Prije dodavanja u nadjev dobro ih iscijedite.

Stavite brašno u dublju zdjelu, dodajte sol i promiješajte. Odmjerite vodu, dodajte žličicu ulja i kap-dvije octa pa izmiješajte. Ulijte vodu u brašno, izmiješajte i umijesite glatko elastično tijesto.

Tijesto prerežite po pola pa od svakog dijela formirajte kuglu koju premažite s malo ulja. Pustite tijesto da pokriveno i na toplom odmori oko 30 minuta.

Napravite nadjev: u zdjeli izmiješajte svježi Zagrebački sir, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, jaja i ocijeđene grožđice.

Na lagano pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto. Potom ga malo nauljite, nauljite ruke i razvucite tijesto što je tanje moguće.

Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva od sira pa uz pomoć stolnjaka savijte savijaču.

Nauljite pleh za pečenje pa prebacite savijaču u pleh i složite je u formu slova U. Isto napravite i s drugim dijelom tijesta.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta, odnosno dok savijača ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite savijaču iz pećnice i pustite je da se ohladi. Posipajte savijaču šećerom u prahu, narežite na manje komade i poslužite.

Domaća savijača sa sirom

Sastojci

Za tijesto:
Za nadjev:

U manju zdjelicu stavite grožđice, prelijte ih vodom i pustite da se namaču barem 30 minuta. Prije dodavanja u nadjev dobro ih iscijedite.

Stavite brašno u dublju zdjelu, dodajte sol i promiješajte. Odmjerite vodu, dodajte žličicu ulja i kap-dvije octa pa izmiješajte. Ulijte vodu u brašno, izmiješajte i umijesite glatko elastično tijesto.

Tijesto prerežite po pola pa od svakog dijela formirajte kuglu koju premažite s malo ulja. Pustite tijesto da pokriveno i na toplom odmori oko 30 minuta.

Napravite nadjev: u zdjeli izmiješajte svježi Zagrebački sir, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, jaja i ocijeđene grožđice.

Na lagano pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto. Potom ga malo nauljite, nauljite ruke i razvucite tijesto što je tanje moguće.

Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva od sira pa uz pomoć stolnjaka savijte savijaču.

Nauljite pleh za pečenje pa prebacite savijaču u pleh i složite je u formu slova U. Isto napravite i s drugim dijelom tijesta.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta, odnosno dok savijača ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite savijaču iz pećnice i pustite je da se ohladi. Posipajte savijaču šećerom u prahu, narežite na manje komade i poslužite.