Domaća savijača sa sirom
Ima li nešto bolje od prave, domaće slane savijače sa sirom? Ima, slatka savijača! Domaće ručno vučeno tijesto, fini Zagrebački sir, note vanilije i korice limuna te slatke grožđice aduti su ovog našeg tradicionalnog recepta.
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 125 ml mlake vode
- prstohvat soli
- 1 žličica ulja
- kap-dvije octa
Za nadjev:
- 750 g svježeg Zagrebačkog sira
- 250 g Brzo&Fino kiselog vrhnja
- 2-3 jaja
- 5-6 žlica šećera
- 5-6 žlica grožđica
- 2 vanilin šećera
- korica jednog limuna
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
President Zagrebački sir
U manju zdjelicu stavite grožđice, prelijte ih vodom i pustite da se namaču barem 30 minuta. Prije dodavanja u nadjev dobro ih iscijedite.
Stavite brašno u dublju zdjelu, dodajte sol i promiješajte. Odmjerite vodu, dodajte žličicu ulja i kap-dvije octa pa izmiješajte. Ulijte vodu u brašno, izmiješajte i umijesite glatko elastično tijesto.
Tijesto prerežite po pola pa od svakog dijela formirajte kuglu koju premažite s malo ulja. Pustite tijesto da pokriveno i na toplom odmori oko 30 minuta.
Napravite nadjev: u zdjeli izmiješajte svježi Zagrebački sir, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, jaja i ocijeđene grožđice.
Na lagano pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte tijesto. Potom ga malo nauljite, nauljite ruke i razvucite tijesto što je tanje moguće.
Po tijestu rasporedite polovicu nadjeva od sira pa uz pomoć stolnjaka savijte savijaču.
Nauljite pleh za pečenje pa prebacite savijaču u pleh i složite je u formu slova U. Isto napravite i s drugim dijelom tijesta.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta, odnosno dok savijača ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite savijaču iz pećnice i pustite je da se ohladi. Posipajte savijaču šećerom u prahu, narežite na manje komade i poslužite.