recept
19.02.2018.
Vrijeme pripreme ~ 45 minuta
Broj osoba ~ 4

Kremasta juha od krumpira i sira

Guste i kremaste juhe volimo u svako doba godine, a posebno su nam drage zimi, i to u ovako „pojačanoj“ verziji. Juhu od krumpira smo obogatili sitno ribanim sirom Ribancem i poslužili s malo milerama te sve dodatno začinili prženom slaninom i mladim lukom. I nismo se zaustavili samo na jednom tanjuru.

Sastojci

  • 500 g oguljenog krumpira narezanog na kockice
  • 100 g poriluka
  • 150 g sira Ribanca
  • 300 ml mlijeka
  • 2 režnja češnjaka češnjaka
  • 1 žličica curryja u prahu
  • 180 g milerama
  • 4-6 trakica slanine
  • 2-3 komada mladog luka
  • prstohvat timijana
  • prstohvat soli
  • 3 žlice maslinova ulja
  • malo vode

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

Sirela Ribanac trokut


PRIPREMA:

Očistite i operite poriluk, ogulite krumpir pa i njega operite. Poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na sitnije kockice pa ga još jednom isperite u hladnoj vodi.

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte zdrobljeni češnjak, prstohvat timijana i poriluk pa na laganoj vatri pirjajte poriluk 3-4 minute, dok ne omekša. Dodajte žličicu curryja u prahu, promiješajte i pirjajte još minutu pa dodajte krumpir, zalijte vodom (onako da pokrije povrće), posolite, poklopite i kuhajte 30 minuta. Dok se juha kuha ispržite trakice slanine dok ne postano skroz hrskave (u pećnici ili na suhoj tavi).

U međuvremenu na sitno naribajte sir Ribanac.

Štapnim mikserom u loncu usitnite kuhani krumpir, dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte, ako je juha pregusta slobodno dodajte još malo vode. Ugasite vatru pa dodajte ribani sir Ribanac i miješajte dok se sir lijepo ne otopi i ne sjedini s juhom.

Servirajte u dubokim tanjurima, uz žlicu milerama, sitno narezani mladi luk i namrvljene trakice pečene slanine. Po želji posipajte grubo mljevenim paprom.

Kremasta juha od krumpira i sira

Sastojci

PRIPREMA:

Očistite i operite poriluk, ogulite krumpir pa i njega operite. Poriluk narežite na kolutiće, a krumpir na sitnije kockice pa ga još jednom isperite u hladnoj vodi.

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte zdrobljeni češnjak, prstohvat timijana i poriluk pa na laganoj vatri pirjajte poriluk 3-4 minute, dok ne omekša. Dodajte žličicu curryja u prahu, promiješajte i pirjajte još minutu pa dodajte krumpir, zalijte vodom (onako da pokrije povrće), posolite, poklopite i kuhajte 30 minuta. Dok se juha kuha ispržite trakice slanine dok ne postano skroz hrskave (u pećnici ili na suhoj tavi).

U međuvremenu na sitno naribajte sir Ribanac.

Štapnim mikserom u loncu usitnite kuhani krumpir, dodajte mlijeko i sve dobro izmiješajte, ako je juha pregusta slobodno dodajte još malo vode. Ugasite vatru pa dodajte ribani sir Ribanac i miješajte dok se sir lijepo ne otopi i ne sjedini s juhom.

Servirajte u dubokim tanjurima, uz žlicu milerama, sitno narezani mladi luk i namrvljene trakice pečene slanine. Po želji posipajte grubo mljevenim paprom.