Harmonika-kruh
Ima li išta bolje od svježe pečenog kruha? Ima, svježe pečeni kruh sa sirom i začinima, već podijeljen na kriške! Odličan je zalogaj za druženja i blagdanska okupljanja, podjednako fin topao i kad se ohladi.
Sastojci
Za tijesto
- 500 g glatkog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 50 ml Dukat mlijeka
- 1 žlica šećera
- 300 ml tople vode
- 2 žlice maslinova ulja
- 10 g soli
Za nadjev
- 150 g Sirela Trapista
- 75 g Dukat maslaca, omekšalog
- 1 manja vezica peršina
- 8-10 listova svježeg bosiljka
- 1 grančica ružmarina
- 2 režnja češnjaka
- Prstohvat soli
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
Sirela Trapist
Pripremite sve sastojke. U posudu stavite brašno, toplu vodu, kvasac (koji ste aktivirali uz pomoć toplog mlijeka i šećera), maslinovo ulje i sol pa umijesite glatko, podatno tijesto. Stavite ga u zdjelu i premažite maslinovim uljem, prekrijte krpom i pustite da se diže na toplom oko 60 minuta.
Začinsko bilje operite, posušite pa usitnite nožem.
Omekšali maslac izmiješajte sa začinskim biljem, protisnutim češnjakom i solju.
Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu podlogu, premijesite ga pa razvaljajte u kvadrat otprilike 36 x 40 cm. Premažite ga maslacem sa začinskim biljem pa gore naribajte trapist. Oštrim nožem ili rezačem za pizzu tijesto izrežite na 20 kvadrata približno jednake veličine (8 x 8 cm).
Komade tijesta dio po dio složite jedan na drugi, tako da je prvi komad stranom bez nadjeva okrenut prema dolje.
Složene komade tijesta stavite okomito u kalup za pečenje kruha koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva 45-50 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu pa izvadite na rešetku za hlađenje i pustite da se kruh hladi barem 15 minuta.
Još topao kruh natrgajte i poslužite.