recept
20.12.2019.
Vrijeme pripreme ~ 120 minuta
Broj osoba ~ Za 8 do 10 osoba

Harmonika-kruh

Ima li išta bolje od svježe pečenog kruha? Ima, svježe pečeni kruh sa sirom i začinima, već podijeljen na kriške! Odličan je zalogaj za druženja i blagdanska okupljanja, podjednako fin topao i kad se ohladi.

Sastojci

Za tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 50 ml Dukat mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 300 ml tople vode
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 10 g soli
Za nadjev
  • 150 g Sirela Trapista
  • 75 g Dukat maslaca, omekšalog
  • 1 manja vezica peršina
  • 8-10 listova svježeg bosiljka
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 režnja češnjaka
  • Prstohvat soli

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

Sirela Trapist


Pripremite sve sastojke. U posudu stavite brašno, toplu vodu, kvasac (koji ste aktivirali uz pomoć toplog mlijeka i šećera), maslinovo ulje i sol pa umijesite glatko, podatno tijesto. Stavite ga u zdjelu i premažite maslinovim uljem, prekrijte krpom i pustite da se diže na toplom oko 60 minuta.

Začinsko bilje operite, posušite pa usitnite nožem.

Omekšali maslac izmiješajte sa začinskim biljem, protisnutim češnjakom i solju.

Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu podlogu, premijesite ga pa razvaljajte u kvadrat otprilike 36 x 40 cm. Premažite ga maslacem sa začinskim biljem pa gore naribajte trapist. Oštrim nožem ili rezačem za pizzu tijesto izrežite na 20 kvadrata približno jednake veličine (8 x 8 cm).

Komade tijesta dio po dio složite jedan na drugi, tako da je prvi komad stranom bez nadjeva okrenut prema dolje.

Složene komade tijesta stavite okomito u kalup za pečenje kruha koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva 45-50 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu pa izvadite na rešetku za hlađenje i pustite da se kruh hladi barem 15 minuta.

Još topao kruh natrgajte i poslužite.

Harmonika-kruh

Sastojci

Za tijesto
Za nadjev

Pripremite sve sastojke. U posudu stavite brašno, toplu vodu, kvasac (koji ste aktivirali uz pomoć toplog mlijeka i šećera), maslinovo ulje i sol pa umijesite glatko, podatno tijesto. Stavite ga u zdjelu i premažite maslinovim uljem, prekrijte krpom i pustite da se diže na toplom oko 60 minuta.

Začinsko bilje operite, posušite pa usitnite nožem.

Omekšali maslac izmiješajte sa začinskim biljem, protisnutim češnjakom i solju.

Uzdiglo tijesto izručite na lagano pobrašnjenu podlogu, premijesite ga pa razvaljajte u kvadrat otprilike 36 x 40 cm. Premažite ga maslacem sa začinskim biljem pa gore naribajte trapist. Oštrim nožem ili rezačem za pizzu tijesto izrežite na 20 kvadrata približno jednake veličine (8 x 8 cm).

Komade tijesta dio po dio složite jedan na drugi, tako da je prvi komad stranom bez nadjeva okrenut prema dolje.

Složene komade tijesta stavite okomito u kalup za pečenje kruha koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 180 stupnjeva 45-50 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Izvadite iz pećnice, kratko ohladite u kalupu pa izvadite na rešetku za hlađenje i pustite da se kruh hladi barem 15 minuta.

Još topao kruh natrgajte i poslužite.