Gurmanski zapečeni krumpiri sa sirom
Krumpiri iz pećnice i slanina se odavno vole. A mi smo uz slaninu našim krumpirima dodali i Sirelin domaći dimljeni sir i malo kiselog vrhnja, sve to dobro zapekli u pećnici i dobili gurmansko toplo predjelo koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Sastojci
SASTOJCI:
- 3 veća crvena krumpira podjednake veličine
- 150 g domaćeg dimljenog sira Sirela
- 6 tanko rezanih, pečenih trakica slanine (ili rolane pancete)
- 3 velike žlice kiselog vrhnja
- 50 ml mlijeka
- prstohvat soli
- prstohvat čili pahuljica ili grubo mljevenog papra
- prstohvat timijana
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu
Sirela dimljeni domaći sir
Krumpire dobro operite i izribajte četkom pa ih posušite kuhinjskim papirom. Premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) te ih pecite 60 minuta. Kad su gotovi, izvadite ih iz pećnice i malo ohladite.
Slaninu složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa ju ispecite u zagrijanoj pećnici, također na 180°C jedno 10 minuta, dok ne postane hrskava.
Krumpire potom pažljivo izdubite žlicom. Izdubljni dio krumpira stavite u zdjelu, dodajte mu mlijeko, kiselo vrhnje, prstohvat soli, čili ili papar i timijan pa sve dobro izmiješajte. Dimljeni domaći sir naribajte na grubi dio ribeža, ostavite 1/3 sira sa strane za posipanje, a ostatak dodajte u smjesu od krumpira te izmiješajte.
Na samom kraju u smjesu dodajte na sitnije trganu pečenu slaninu pa tom smjesom obilato napunite izdubljene krumpira koje ste lagano posolili.
Vratite natrag u pećnicu na 180°C i pecite dodatnih 15 minuta, odnosno dok se sir lijepo ne otopi i ne zapeče. Poslužite odmah kao toplo predjelo ili glavno jelo uz zdjelu sezonske zelene salate.