recept
13.02.2018.
Vrijeme pripreme ~ 20 minuta
Broj osoba ~ 4 osobe

Palenta sa sirom i orasima

Skuhajte palentu na malo drugačiji način, dodajte joj začine i fini ribani sir Podravec te je pretvorite u pravi gurmanski doživljaj. Poslužite je kao toplo predjelo ili prilog uz omiljeno mesno jelo.

Sastojci

  • 200 g instant palente
  • 100 g sira Podravca u kori
  • 1 ljutika
  • 1 režanj češnjaka
  • Prstohvat timijana
  • 1/2 žličice soli
  • 250 ml mlijeka
  • 400 ml vode
  • 50 g oraha
  • Vezica kadulje
  • Po želji maslinovo ulje

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

Podravec u kori


Sir Podravec naribajte na široki dio ribeža. U dobro zagrijanoj suhoj tavi par minuta tostirajte orahe. U tu istu tavu dodajte malo maslinovog ulja pa ispržite listove kadulje.

Ogulite ljutiku i češnjak pa ih nasjeckajte je na sitno. U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu 3-4 minute pirjajte ljutiku, dodajte češnjak te nastaviti pirjati još minutu. U lonac dodajte mlijeko i vodu, potom posolite. Kad zakuha, polako dodajte palentu i stalno miješajte. Palentu kuhajte prema naputku na pakiranju, oko 3 minute. Dodajte ribani sir i energično miješajte još minutu.

Palentu poslužite u dubokim tanjurima. Pokapajte je maslinovim uljem, dodajte tostirane orahe, prženu kadulju i još malo ribanog sira Podravca. Ovako pripremljena palenta je izvrsna kao toplo predjelo, ali i kao prilog mesnim jelima.

Palenta sa sirom i orasima

Sastojci

Sir Podravec naribajte na široki dio ribeža. U dobro zagrijanoj suhoj tavi par minuta tostirajte orahe. U tu istu tavu dodajte malo maslinovog ulja pa ispržite listove kadulje.

Ogulite ljutiku i češnjak pa ih nasjeckajte je na sitno. U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu 3-4 minute pirjajte ljutiku, dodajte češnjak te nastaviti pirjati još minutu. U lonac dodajte mlijeko i vodu, potom posolite. Kad zakuha, polako dodajte palentu i stalno miješajte. Palentu kuhajte prema naputku na pakiranju, oko 3 minute. Dodajte ribani sir i energično miješajte još minutu.

Palentu poslužite u dubokim tanjurima. Pokapajte je maslinovim uljem, dodajte tostirane orahe, prženu kadulju i još malo ribanog sira Podravca. Ovako pripremljena palenta je izvrsna kao toplo predjelo, ali i kao prilog mesnim jelima.