Gratinirana brokula sa sirom i slaninom
Ako vam dosad brokula nije bila pretjerano draga, pripremite je po ovom brzom i jednostavnom receptu, koji će vas zasigurno natjerati da promijenite mišljenje. Osim brokule, glavni su aduti ovog recepta sir Dimsi, bešamel umak i hrskava slanina.
Sastojci
Sastojci:
- 500 g brokule
- 150 g sira Dimsi
- 100 g slanine
Za umak bešamel:
- 40 g maslaca
- 40 g glatkog brašna
- 600 ml mlijeka
- pola žličice soli
- malo bijelog papra
- na vrh noža ribanog muškatnog oraščića
Za posip:
- malo masnoća od prženja slanine
- 20 g maslaca
- 3 žlice krušnih mrvica
Isprintaj recept
Sirevi u ovom receptu

Dimsi 250 g

Postupak:
Pripremite sve sastojke. Brokulu razdvojite na cvjetove, veće cvjetove prerežite po pola, a slaninu narežite na kockice.

Cvjetove brokule operite pa ih kuhajte na pari jedno 5-6 minuta. Pustite da se ohlade (možete ih uroniti i u ledno hladnu vodu).

Na suhoj tavi pržite slaninu narezanu na kockice dok ne pusti masnoću i ne postane hrskava. Izvadite slaninu na tanjurić.

U tu istu tavu i masnoću dodajte 20 g maslaca i 3 žlice krušnih mrvica pa ih pržite do zlatne boje. Mrvice će se pržiti više na „suho“.

Napravite umak bešamel: u tavi otopite maslac, dodajte mu brašno pa pržite jedno 5 minuta dok brašno me poprimi lagano zlatnu boju. U posebnom loncu zakuhajte mlijeko u koje ste dodali papar, sol i muškatni oraščić. Zakuhalo mlijeko skinite s vatre pa u njega dodajte poprženo brašno. Dobro izmiješajte pjenjačom pa vratite natrag na laganu vatru i kuhajte 5 minuta uz stalno miješanje dok se umak lijepo ne zgusne. Pustite da se umak lagano ohladi.

Sir Dimsi naribajte na grublji dio ribeža.

Posudu za pečenje namažite maslacem pa u nju složite brokulu, posipajte po njoj polovicu pržene slanine, zalijte s polovicom umaka bešamel pa posipajte ribanim sirom. Dodajte ostatak umaka bešamel, preostalu slaninu pa po svemu posipajte pržene krušne mrvice.


Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) i pecite oko 20-25 minuta dok se sve lijepo ne zapeče. Izvadite i ostavite barem 5 minuta da se ohladi prije posluživanja.

Poslužite kao toplo predjelo ili prilog uz pečenu piletinu ili neko drugo mesno jelo.
