Tri Salakisa za potpuni mediteranski užitak

U tri slijeda slavimo jedinstvene teksture sira koji je sinonim za mediteranski užitak

Baš kao i mediteranski užici, i naš Salakis poprima razne oblike i teksture – od podatnog namaza preko kremastog sira do najnovije prave grčke fete, čvrste i suhe teksture i jedinstvenog okusa koji duguje kombinaciji ovčjeg i kozjeg mlijeka.

 

Sendvič sa Salakis namazom i sušenim rajčicama

Sastojci:

Salakis sirni namaz

kruh

sušene rajčice iz ulja

svježi timijan

 

Priprema:

Kruh narežite i lagano tostirajte.

Premažite izdašnim slojem Salakis namaza pa na vrh dodajte sušene rajčice koje ste ocijedili od viška ulja.

Pospite listićima svježeg timijana.

Grčka pita sa Salakis feta sirom i špinatom

Sastojci:

150 g Salakis feta sira

1 veći luk

1 vezica mladog luka

1 vezica svježeg peršina

2 režnja češnjaka

1 kg svježeg špinata

2 jaja

8 listova kora za savijače

60 ml + 3 žlice maslinova ulja

 

Priprema:

Na 3 žlice maslinova ulja pirjajte sitno nasjeckani luk, mladi luk i češnjak dok ne omekšaju i poprime zlatnožutu boju. Dodajte nasjeckani špinat i peršin i nastavite pirjati dok povrće ne uvene, a voda ispari. Pustite da se ohladi.

Pomiješajte jaja i razmrvljeni Salakis feta sir pa dodajte pirjano povrće.

Na dno posude za pečenje složite četiri kore za savijaču, jednu preko druge, tako da svaku obilato premažete maslinovim uljem.

Na kore rasporedite nadjev pa ponovite postupak premazivanja uljem s preostale četiri kore.

Eventualni višak kora utisnite uz rub posude za pečenje.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata, dok ne poprimi lijepu zlatnožutu boju.

Pustite da se malo ohladi, narežite i poslužite.

 

Salata sa Salakisom, slanutkom i rikulom

Sastojci:

250 g kuhanog slanutka

100 g Salakisa

50 g rikole

10-ak maslina

malo maslinova ulja, soli i papra

 

Priprema:

Slanutak skuhajte, ocijedite i dobro ohladite ili koristite onaj iz konzerve koji prethodno treba dobro isprati i ocijediti.

Dodajte opranu i posušenu rikolu, masline koje ste po potrebi otkoštičili i kockice Salakisa.

Začinite maslinovim uljem, solju i paprom.