Tri ideje za kruščiće od sira

Fini zalogaji od sira i začina

Koristimo svaku priliku da sir ukomponiramo u obroke! Ovaj put su to slasni zalogaji idealni za svako doba dana – za gurmanski doručak, gablec na poslu ili snack uz druženje.

Jednostavne sirne kruščiće možete peći u kalupima za muffine ili klasičnom plehu za kruh ili kolač, a u izradi koristiti različite vrste sira, od svježeg do ekstra tvrdog…

Kukuruzni zalogaji sa svježim sirom

Fini kukuruzni bezglutenski kruh volimo pripremati s President posnim sirom ili Zagrebačkim sirom i dodati mu omiljene začine. Mogućnosti su brojne - samo se valja držati ovog osnovnog recepta!

Pomiješajte 2 jaja, 200 g posnog sira i 1 čvrsti jogurt. Zatim dodajte 200 g kukuruznog brašna, 2 žlice kukuruzne krupice i žličicu praha psyllium. Prebacite u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. U kruh možete ubaciti chia i lanene sjemenke, naribane tikvice ili začinsko bilje, a možete napraviti i slatku varijantu sa svježim bobičastim ili suhim voćem… Poslužite bilo kad - od doručka do večere!

Kruščići s trapistom i Bjelovarskim slanim sirom

Ovi jednostavni, ali vrlo aromatični muffini s dvije vrsta sira, pršutom i začinima zahtijevaju tek malo planiranja – i nešto sjeckanja!
Pripremite 1 kg gotovog, dignutog tijesta za pizzu koje možete nabaviti u pekarnici, 3/4 šalice sitno sjeckanog pršuta, 1/3 šalice sjeckanog peršina, 2 režnja češnjaka, pola šalice na kockice narezanog Sirela trapista i isto toliko Bjelovarskog slanog sira, malo maslinova ulja, žumanjak za premazivanje i malo krupne soli. U pripremljeno tijesto za pizzu umiješajte sitno sjeckani češnjak, peršin, pršut te trapist i Bjelovarski slani sir. Mijesite dok se sastojci ravnomjerno ne rasporede po cijelom tijestu, uz dolijevanje maslinova ulja prema potrebi. Namastite kalupe za muffine te ih punite samo do visine kalupa jer će se tijesto dići tijekom pečenja. Premažite razmućenim žumanjkom pa pospite krupnom morskom solju. Pecite na 170 stupnjeva oko 25 minuta.

Muffini s Ribancem

Jednostavni – i sirni! U zdjeli pomiješajte 280 g brašna, 100 g ribanog Ribanca i 1 žlicu šećera. Napravite udubinu u sredini, a u drugoj posudi pomiješajte 240 ml mlijeka, 2 žlice maslinova ulja i 2 jaja. Ulijte u suhe sastojke i lagano promiješajte. Punite namašćene kalupe, do dvije trećine visine, pa pecite 15-18 minuta na 200 stupnjeva. U smjesu sira i brašna slobodno dodajte i sjeckanu kobasicu po izboru!