Tri ideje za gurmanski mac 'n' cheese

Makaroni sa sirom nikad nisu bili finiji!

Gastronomija SAD-a svijetu nije podarila mnogo toga, ali srećom jest mac 'n' cheese! Riječ je o vrlo jednostavnom jelu čija su osnova tjestenina (makaroni) i umak od sira. Makaroni se trebaju skuhati do pola, a za to vrijeme napraviti bešamel u koji se dodaju dobro topljivi sirevi po želji. Te dvije komponente zatim se pomiješaju i stave u pećnicu kako bi se tjestenina do kraja skuhala, a umak na vrhu lijepo zapekao.

Postoji puno načina na koje se mac 'n' cheese može podići na višu razinu i od vrlo bazičnog pretvoriti u pravo gurmansko jelo.

Mac 'n' cheese s bolonjezom

Okus ove verzije jela podsjetit će vas na klasične lazanje, međutim priprema je puno jednostavnija. Bolonjez samo pomiješajte s bešamelom i sirom po izboru i dalje postupajte kao u osnovnom receptu. Osim što je priprema jednostavnija, ova varijanta odlična je kada imate manju količinu bolonjeza jer se i svega nekoliko žlica može „rastegnuti“ na cijelu veću posudu za pečenje.

 

Mediteranski mac 'n' cheese

Malo mediteranskog duha nikad nije na odmet, pa tako ni u ovom jelu. Bazičnom receptu dodajte otkoštičene masline, bosiljak, nasjeckane rajčice te mozzarellu. Ovaj recept lako možete prilagoditi onome što imate kod kuće, pa umjesto bosiljka koristiti origano, a umjesto svježih sušene rajčice.

Mac 'n' cheese s piletinom i Ribancem

Komadiće piletine kratko popržite na tavici, dodajte bešamelu i ubacite izdašnu količinu Ribanca. Iako se neće otopiti tako da se lijepo rasteže, Ribanac je sir izvanrednog okusa koji svako jelo transformira u ono vrijedno epiteta „gurmansko“. Zato ga, osim u bešamel, dodajte i po vrhu i sve zajedno zapecite.