Tako mi rolamo: tri ideje za palačinke sa sirom

Sirne ideje uz koje ćete palačinke voljeti još više

Palačinke su izrazito zahvalno jelo, bilo da ih nadijevate pa jedete još tople ili dodatno zapečete u pećnici. Da bi bile još finije, donosimo tri ideje kako ih obogatiti sirom – u nadjevu i smjesi.

Kako bi vam sve bilo pri ruci, evo i osnovnog recepta za klasične palačinke.

 

Za smjesu od 10 palačinki treba vam: 

2 jaja
150 g brašna
300 ml mlijeka
prstohvat soli
na vrh noža sode bikarbone
1 žlica ulja

Dobro izmiješajte jaja, brašno, mlijeko, sol, sodu bikarbonu i ulje. Tavu prvo dobro zagrijte, a zatim kapnite malo ulja prije pečenja svake palačinke.

Sad ste spremni za sirne ideje za palačinke:

Palačinke s bešamelom i šunkom

Na vatri rastopite 50 g maslaca, zatim dodajte 50 g brašna i ulijte 700 ml mlijeka. Dodajte malo manje od 200 g ribanog Podravca i miješajte dok ne dobijete bešamel. Pripremite smjesu za palačinke i zagrijte tavu. Palačinku ispecite s jedne strane, a kad je okrenete na drugu, po vrhu dodajte kuhanu šunku narezanu na manje komade, po želji dinstane gljive i sjeckani mladi luk. Prelijte bešamelom i dodajte još krišku Podravca. Presavijte palačinku na pola ili je zarolajte. U slast!

Slatke palačinke sa Zagrebačkim sirom

Ispecite 10 palačinki pa napravite nadjev: u zdjelu stavite 250 g President Zagrebačkog sira, dodajte mu 200 g Brzo & Fino kiselog vrhnja 12%, 2 žumanjka, 2 vanilin šećera, ribanu koricu polovice limuna, 50 g grožđica i dobro izmiješajte. U drugoj zdjelici istucite dva bjelanjka u lagani snijeg (ručno ili mikserom) pa dodajte smjesi od sira i izmiješajte. Pleh za pečenje namažite maslacem. Svaku palačinku nadjenite nadjevom i zarolajte pa složite u namašćeni pleh (možete slagati u dva reda, pet po pet palačinki). U istu zdjelicu u kojoj je bio nadjev istresite kiselo vrhnje pa premažite palačinke. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, dok se palačinke lijepo ne zapeku.

Ovdje potražite našu slanu verziju palačinki sa Zagrebačkim sirom!

Slatke palačinke s ricottom

Pripremite 115 g ricotte, 4 jaja te po želji malo cimeta i ekstrakta vanilije. Sve sastojke izmiješajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa ih pecite na nauljenoj zagrijanoj tavi. Veličinu i debljinu palačinke odredite sami, a pecite ih na obje strane dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite s omiljenim pekmezom, a ricottu možete iskoristiti i za nadjev – uz voće, med ili orašaste plodove.

Kao i za mnoga druga jela, za palačinke vrijedi pravilo: dodate li im sira, ne možete pogriješiti!