Sirevi, likeri i rakije

Nazdravite uz sir!

Da se sirevi odlično slažu s vinima poznata je stvar. Isto vrijedi i za pivo i koktele, a sada donosimo prijedloge koje sireve grickati uz likere i žestice na početku – ili završetku – finih blagdanskih druženja.

Svježi sirevi

Svježi sirevi poput mozzarelle od žestica „priznaju“ tekilu i votku. No, kako ne biste pretjerali, preporučujemo da je kombinirate s koktelima na bazi tih žestica. Bloody Mary je uvijek dobar izbor!

Kozji sirevi

Kozji se sirevi slažu s voćnim i cvjetnim aromama, stoga preporučujemo voćne likere i rakije od jabuke i citrusa.

Zreli sirevi

Zreliji, jači sirevi vole viski! Ribanac i grana padano slagat će se sa škotskim viskijem. To vrijedi i za goudu u kolutu i druge aromatičnije zrele sireve, koje svakako probajte s blended viskijem (kombinacija vrsta single malt i grain).  

Odležani okus Sireline goude u kolutu traži aromatične i izražene okuse, pa će se slagati i s tamnim rumom i konjakom.

Sirevi s plemenitom plijesni

Blaži sirevi s plemenitom plijesni brie i camembert vole voćne okuse. Posebno se dobro slažu s okusima bobičastog voća, pa ih kombinirajte s rakijom od višnje ili šumskog voća, a odgovarat će i desertno vino madeira ili porto koje se može poslužiti kao aperitiv ili – za desert!

Brie možete probati i s burbonom aromatiziranim narančom i vanilijom.

Osim bobičastog voća camembert voli i jabuku, pa dajte priliku likeru od jabuke ili jabukovači.

Sirevi s plavom plemenitom plijesni poput roqueforta uvijek traže kontrastnu, slađu notu, pa ih probajte s aromatičnijim malt viskijima.

U sezoni blagdanskih druženja, a posebno u novogodišnjoj noći, sigurno će se naći i koja čaša pjenušca ili pjenušavog vina – sjetite se da uz pjenušac i šampanjac odlično ide kremasti brie, a uz prosecco aromatični Ribanac!