Sirevi idealni za konzumaciju ljeti

Uvijek je dobro vrijeme za sir, samo je pitanje koji!

Priznajemo, ni ljeti ne možemo odoljeti aromatičnom Ribancu ili nekom drugom siru izraženijeg okusa i mirisa, ali u ova doba godine na tanjurima ipak prevladavaju neke laganije vrste.

 

Svježi sirevi

 

Bilo da je riječ o posnom, zrnatom ili legendarnom Zagrebačkom, svježi sirevi jednostavno se nameću kao pravi i prvi ljetni izbor. Njihova lagana tekstura, okus i miris savršeni su za najtoplije godišnje doba - kao dio deserta ili upotpunjeni sezonskim povrćem i začinskim biljem kao odličan obrok za bilo koje doba dana.

 

 

Salakis

 

Sljedeći na popisu ljetnih favorita svakako je Salakis. Taj meki punomasni kravlji sir pravi je mediteranski dragulj, a karakterizira ga čvrsta, ali kremasta struktura, slanost, blaga aroma i izrazito bijela boja. Najbolje paše uz rajčice, krastavce, masline, kapare i druge namirnice mediteranske kuhinje. Razmrvite ga u salate, dodajte u pesto ili na bruschette i uživajte u njegovu slankastom okusu koji asocira na ljeto.

Mozzarella

 

Može biti izrađena u popularnoj verziji, od kravljeg, ili autentičnoj, od bivoljeg mlijeka. U svakom slučaju riječ je o siru koji odlikuje vrlo blag i nježan okus po svježem mlijeku s laganom kiselkastom notom. Od okusa je možda još značajnija tekstura i topljivost. Zato je mozzarella osim u salatama (od kojih je najpoznatija caprese – s rajčicama i bosiljkom) savršena na pizzama, u gurmanskim toplim sendvičima i raznim jelima koja se pripremaju u pećnici. Sir koji se razvlači jednostavno je zabavan i nikad ne dosadi, a mozzarella u tom doživljaju nikad ne iznevjeri.

Uživajte u svim čarima i zalogajima ljeta uz ove fine lagane sireve!