Sirevi i kokteli

Ljetna druženja uz koktele upotpunite sirom!

 

Umjetnost sljubljivanja sira s pićima ne staje na vinu i pivu! Evo nekoliko ideja za ljetna druženja uz koktele koje ćete upotpuniti sirnim zalogajima. Kao i kod svih ostalih kombinacija sira i drugih namirnica, pazite da se okusi nadopunjavaju umjesto da se nadjačavaju, te se poigrajte kontrastima.

 

 

 

Gin & Tonic

…vole ga meki sirevi s bijelom plemenitom plijesni poput brieja i camemberta. Džin će naglasiti slatkoću sira, a svojim gorkastim okusom savršeno se uklapa i tonik. No, nećete zažaliti ni ako ga probate s plavim sirevima, slobodno istražujte!

 

 

Bloody Mary

Koktel koji sadrži sok od rajčice ići će sa sirevima koji, pogađate, također vole rajčice! To su svakako mozzarella, grana padano, Ribanac, a poslužite ih uz maslinovo ulje i bosiljak, koji možete dodati i koktelu.

 

 

Manhattan

Gorko-slatki koktel u pravilu se slaže s brojnim sirevima, od zrelijih, slađih poput Sirelinog Ribanca pa do plavog sira, čiji će se bogat, slankast okus donekle ublažiti u ovoj kombinaciji.

 

 

Aperol spritz

Iako Talijani ovo piće - koje se priprema s likerom Aperol, proseccom (ili pjenušcem), soda vodom i poslužuje uz krišku naranče - nikada neće nazvati koktelom već aperitivom, nismo ga željeli zaobići. U njemu se uživa uz koji zalogaj (spuntino), a gdje su zalogaji, mora biti i sira! I dakako, odgovaraju mu – talijanski sirevi! Dok pijuckate Aperol spritz, uživajte u gorgonzoli, mozzarelli ili grani padano, no preporučujemo i naš Ribanac. Neka se nađe i koja maslina!

 

 

Negroni

Baš kao i Aperol spritz, i ovaj Talijan voli „svoje“ sireve! Slatki, tvrdi sirevi grana padano ili pecorino (i ovdje preporučujemo Ribanac) najbolji su izbor za grickanje uz piće koje se priprema od džina, vermuta i likera Campari.