Sir u burgerima

Dobar burger čini mnogo različitih slojeva – sir je definitivno jedan od njih

Klasični burgeri

Pod klasičnim burgerom mislimo dakako na onaj čija je glavna komponenta meso. Točnije pljeskavica, najčešće od goveđeg mesa. Apsolutni sirni klasik u takvim burgerima je cheddar, ali nećete pogriješiti ni s goudom, emmentalerom i drugim polutvrdim sirevima čiji je raspon okusa od blago slatkastih do pikantnih. Oni odvažniji u burger će stavljati i sireve s plemenitom plijesni. Više o finim kombinacijama mesa i sira pročitajte ovdje.

Riblji burgeri

Da plodovi mora i sir ne idu skupa vrlo je raširen mit o kojem smo ovdje već pisali i s mnogo ga primjera pobili. Kad se govori o ribljim burgerima, najčešće se misli na one s lososom i tunjevinom, ali sočne riblje pljeskavice mogu se raditi i od razne druge, bijele i plave ribe. Riba i plodovi mora u burgere se često dodaju i u komadima, a s obzirom na njihov nježan okus, najbolje je da i sirevi u burgeru budu takvi – mozzarella i blagi polutvrdi sirevi koji se dobro tope, poput tilzita, najbolji su izbor.

Vege burgeri

Pljeskavice za vegetarijanske burgere pripremaju se od raznih vrsta povrća, žitarica, grahorica, gljiva, a najčešće od kombinacije više sastojaka kako bi se dobili što poželjnija tekstura i okus. Iako mnogi smatraju da vegetarijanski burger ograničava kreativnost, kad je sir u pitanju, upravo je suprotno! Naime, u vege burgerima može se eksperimentirati s brojnim vrstama sira i sve sirne opcije su otvorene – od najnježnije mozzarelle preko polutvrdih sireva do snažnog sira s plavom plemenitom plijesni. A aromatični Dimsi razuvjerit će i najveće skeptike jer njegova specifična, ali umjerena aroma dima - koju inače vežemo uz mesne proizvode - ovoj vrsti burgera daje poseban šmek.

Potpalite roštilj, ispecite omiljenu pljeskavicu i upotpunite je pravim sirom!