Sir od doručka do večere

Ideje za uživanje u siru tijekom cijelog dana

Od različitih vrsta sireva može se sastaviti beskrajan niz jelovnika, no mi smo se ovaj put inspirirali uobičajenim dnevnim tempom. Stoga, ne preskačite obroke – kao ni sir!

Sir kao doručak

Priuštite si odličan omjer proteina i ugljikohidrata, ali i okusa! Na raženi kruh namažite blagu ricottu i dodajte svježe voće ili med, a možete upotpuniti i sjeckanim orašastim plodovima. Poslužit će i voćni džem!

Ljubitelji klasičnih zalogaja uvijek će odabrati kombinaciju kruha ili peciva, maslaca, goude ili Podravca uz komadić hrskave zelene paprike ili salate – razumijemo i potpisujemo!
A kad smo malo gladniji, pripremamo jednostavni otvoreni omlet sa sirom – dok se jaja peku u tavi, dodamo im komadiće Salakisa ili Dimsija, a kajganu volimo obogatiti i cherry rajčicama i svježim bosiljkom.  

Sir kao međuobrok

Kockice sira i svježe voće uvijek su dobar izbor! Poigrajte se kombinacijama jer čarolija nastaje u trenutku spajanja različitih okusa.

 

Za laganiju popodnevnu varijantu, komadić sira i žličica omiljenog pekmeza dovoljni su i bez kruha.

Sir kao ručak

Jednostavno - pohani sir! Neka bude glavna zvijezda ručka, uz fine umake i sezonsko povrće. Nećete pogriješiti s mekim sirevima poput Picoka u trokutićima, a osim klasičnih krušnih, isprobajte japanske panko mrvice, od kojih će omotač biti još hrskaviji. Panadi možete dodati i sjemenke (sezam i lan), usitnjene orašaste plodove te začine.

Obične krumpire pretvorite u raskošan zalogaj – napunite ih Sirelinim Domaćim sirom ili Dimsijem, na kockice narezanom slaninom i začinima pa poslužite uz dip od kiselog vrhnja.

Sir za desert

Sir u desertima najčešće je onaj svježi, poput Zagrebačkog ili ricotte. Evo ideje za jedan brzinski desert u kojem možda ne biste očekivali sir: izmiksajte ricottu, espresso kavu, šećer u prahu, mlijeko i malo ruma u osvježavajući mousse od kave!

 

Sir za večeru 

Salate su pravi izbor za kraj dana, još bolji uz malo sira! Caprese (rajčice, mozzarella, maslinovo ulje i bosiljak), grčka salata (obavezan Salakis, kalamate masline!) ili malo konkretnija Cezarova salata samo su neke od klasičnih mogućnosti za završetak dana uz uživanje u siru.

A što kažete na pizzete od patlidžana? Narežite patlidžane na ploške, malo ih ostavite posoljene kako bi sol izvukla vodu i gorčinu, a potom ih ocijedite te posušite kuhinjskim ručnikom. Pecite patlidžane 15-ak minuta pa izvadite iz pećnice, dodajte mozzarellu, ribani Ribanac, začine, narezane cherry rajčice… i zapecite još 5 minuta!

Evo i jedne ideje za kombiniranje sira s ljetnim povrtnim zvijezdama rajčicom i tikvicom: tortice s mozzarellom i Ribancem

 

Mi smo joj rekli si!