Sir i morski plodovi

Ovoj kombinaciji kažemo da! Saznajte kako kombinirati različite vrste sireva i plodove mora.

Prilično je rašireno mišljenje da su sir i morski plodovi kombinacija koja ne funkcionira. To mišljenje nastalo je pod utjecajem talijanske kulinarske tradicije i činjenice da je većina morskih plodova vrlo delikatna, a sireve karakteriziraju jaki, robusni okusi. 

No pravila su tu da se krše, a u nastavku slijede primjeri koji potvrđuju da ponekad treba biti (gastronomski) buntovnik.

Slani inćuni

Inćuni iz salamure su sve samo ne delikatni – njihova izražena slanost zato se savršeno slaže sa Sirelinim Ribancem, što ćete najjednostavnije isprobati na bruschettama i pizzi. Ove dvije namirnice sreću se i u poznatoj salati Caesar koja, uz inćune u dresingu i Ribanac, sadrži zelenu salatu, kuhana jaja i krutone.

Losos

Dimljeni losos s President svježim sirom ili sirnim namazom klasična je kombinacija s kojom nema greške. Na krišku kruha ili kreker od cjelovitih žitarica namažite sir, dodajte losos i malo vlasca i u trenu ste dobili fini snack za svaku prigodu.

Tunjevina

Konzervirana tunjevina funkcionira u zaista bezbroj kombinacija, pa tako i s raznim vrstama sira, i to u salatama, namazima, sendvičima... Tunjevinu kombinirajte s blagim President svježim sirevima i sirnim namazima ili polumasnim sirevima poput Sireline goude.

Tjestenine i rižota s plodovima mora

Bilo da je riječ o žlici Galbani mascarponea koju ćete umiješati pred kraj kuhanja ili Sirela Ribancu koji ćete posuti kod posluživanja, jedno je sigurno: dodavanjem sira nećete naštetiti nijednoj tjestenini ni rižotu - pa tako ni onima od plodova mora – koliko god se to kosilo s tradicionalnim načinom pripreme.

 

Za koju god kombinaciju se odlučili, bitno je izbalansirati okuse. To pravilo vrijedi općenito kod kuhanja i sljubljivanja namirnica, a osobito kod „riskantnih“ kombinacija poput ove sireva i plodova mora. Neka jelo zato ima i određenu dozu kiseline, koja će pomoći da se namirnice dobro slažu. Nju možete osigurati na razne načine: kad je, primjerice, u pitanju pizza s inćunima i Ribancem, to će biti umak od rajčice koji je prirodno kiselkast. Kombinaciji lososa i sirnog namaza dobro će doći nekoliko kapi limuna, a u tjestenine i rižota ne zaboravite dodati bijelo vino!