Pravi okus domaćeg sira u proljetnim jelima

Lisnata tekstura i svježi okus Zagrebačkog sira savršeno se nadopunjuju s proljetnicama – jednako dobro u slanim i slatkim jelima. Otkrijte kako ga uključiti u proljetni meni, od predjela do glavnog jela.

Predjelo: Namaz od Zagrebačkog sira i graška

Mladi grašak i menta nepogrešiva su proljetna kombinacija, a uz pomoć Zagrebačkog sira jednostavno ih pretvorite u ukusan namaz!

 

Sastojci:

250 g President Zagrebačkog sira

400 g graška

nekoliko grančica svježe mente ili bosiljka

režanj češnjaka

2 žlice maslinova ulja

1 žlica limunova soka

1 žličica soli

½ žličice papra

 

Priprema:

Kratko prokuhajte grašak u kipućoj vodi (2 minute za mladi grašak bit će sasvim dovoljne) pa ga procijedite i ohladite.

Sve sastojke stavite u multipraktik ili blender i usitnite dok ne dobijete glatki namaz.

Kušajte i po potrebi korigirajte začine.

Prije posluživanja dobro ohladite.

Glavno jelo: Fritata sa šparogama i Zagrebačkim sirom

Bogata fritata itekako je dovoljno izdašna i hranjiva da bude glavno jelo u bilo koje doba dana, a Zagrebački sir dodatno će obogatiti njenu teksturu i okus.

 

Sastojci:

125 g Zagrebačkog sira

6 jaja

vezica šparoga

½ ljubičastog luka ili nekoliko komada mladog luka

100 g šampinjona

2 žlice maslinova ulja

nekoliko grančica svježeg bosiljka i timijana

prstohvat soli i papra

 

Priprema:

U dubokoj tavi koja može i u pećnicu na srednje jakoj vatri pirjajte na ulju nasjeckane gljive dok ne puste vodu, a zatim dodajte očišćene šparoge i luk.

Kad povrće malo uvene i sva tekućina ispari, u tavu ulijte razmućena jaja, dodajte i Zagrebački sir.

Začinite solju i paprom i promiješajte tako da se svi sastojci ravnomjerno rasporede te sa štednjaka prebacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva.

Pecite oko 20 minuta, dok se fritata ne formira i dobije lijepu boju.

Na kraju dodajte listiće bosiljka i timijana.

Desert: Torta sa Zagrebačkim sirom i jagodama

Slatkim dijelom proljetnog menija vladaju jagode, a mi smo ih stavili u laganu i jednostavnu biskvitnu tortu s osvježavajućom kremom od Zagrebačkog sira.

 

Sastojci:

Za biskvit:

200 g maslaca

150 g šećera

200 g glatkog brašna

4 jaja

1 žličica praška za pecivo

2 žlice mlijeka

1 vanilin šećer

Za kremu:

500 g jagoda

375 g Zagrebačkog sira

100 ml slatkog vrhnja

150 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

Dodatno:

malo šećera u prahu

 

Priprema:

Za biskvit miksajte omekšali maslac i šećer pa dodajte jedno po jedno jaje te na kraju sve ostale sastojke.

Kad dobijete glatku homogenu smjesu, izlijte je u kalup promjera 20-23 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite oko 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Kad je biskvit pečen, ostavite ga da se potpuno ohladi pa ga prerežite na pola.

Mikserom izradite Zagrebački sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije, a u drugoj posudi istucite slatko vrhnje u mekani šlag.

Sjedinite te dvije smjese.

Većinu jagoda narežite na ploške, a nekoliko ih ostavite u komadu za ukrašavanje.

Unutar kalupa slažite tortu – prvo donji biskvit pa narezane jagode, zatim krema od sira i na kraju gornji biskvit.

Tortu dobro ohladite, prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i ukrasite cijelim jagodama.