Pohanje sira

Najukusniji, najhrskaviji i najrastezljiviji pohani sir!

Tanki hrskavi sloj panade neodoljiv je na bilo kojoj namirnici, ali pred pohanim sirom svi se ostali pohanci mogu samo sakriti!

 

Postupak

Poha se uvijek na isti način – namirnica, u ovom slučaju sir, najprije se lagano obloži brašnom, zatim umoči u razmućeno jaje i na kraju uvalja u krušne mrvice. Pohanac se potom prži u optimalno zagrijanom ulju, na 170 do 190 stupnjeva. To može biti „duboko“ ulje (u fritezi ili loncu, tako da je cijela namirnica potopljena i ne mora se okretati) ili „plitko“ (na tavi). Za koju god metodu se odlučili, sir je spreman za vađenje iz ulja kad dobije zlatnožutu boju sa svih strana. Potom ga odložite na papirnati ručnik koji će upiti višak ulja.

Izaberite pravi sir

No prije svega treba odabrati pravu vrstu sira za pohanje. S polumasnim vrstama kao što su gouda, Podravec i Dimsi nikad nećete pogriješiti. Ove vrste sireva lijepo se tope, što znači da ćete dobiti odličnu rastezljivost, a sir će zadržati oblik. Želite li isprobati nešto neobičnije, pohajte mozzarellu ili trokutiće Picoka – recept potražite ovdje.

Panada

Osim klasičnih krušnih mrvica, isprobajte japanske panko mrvice od kojih će omotač biti još hrskaviji. Panadi možete dodati i sjemenke (sezam i lan), usitnjene orašaste plodove (kikiriki, bademi i pistacije odličan su izbor) te začine (origano, majčina dušica, čili, dimljena slatka ili ljuta paprika, kumin...). Poigrajte se okusima, teksturama i kombinacijama!

Prilozi

Kako bi uživanje u pohanom siru bilo potpuno, najbolje ga je jesti uz neki umak. Tradicionalno, pohani sir poslužuje se uz tartar. No isprobajte ga i uz domaći umak od rajčice (osobito ako pohate mozzarellu), ajvar, omiljeni ljuti umak ili kiselo vrhnje.

 

Dodatni savjet

Sir između paniranja i prženja stavite na sat vremena u zamrzivač kako biste bili sigurni da će se ravnomjerno rastopiti, a pritom zadržati oblik.