Lagani deserti sa sirom

Lagani za pripremu, fini za konzumaciju

Neki deserti od sočnog sezonskog voća i svježih sireva ne zahtijevaju mnogo truda ni predugo uključenu pećnicu, pa su idealni za zaslađivanje u vrućim ljetnim danima. Ova tri zadovoljavaju sve navedene kriterije:

Pečene marelice s mascarponeom

Marelice prepolovite i odstranite koštice, dodajte im malo meda i maslaca pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili na laganu vatru na tavici po 2-3 minute sa svake strane. Pustite da se ohlade te za to vrijeme pomiješajte mascarpone s još malo meda i dodajte pečenim marelicama uz orašaste plodove ili sjemenke po želji. Osim marelica, ovako možete pripremati i drugo koštunjičavo voće – šljive, breskve, nektarine.

Košarice sa svježim sirom i malinama

Listove za savijače izrežite na komade veličine 10x10 cm, premažite otopljenim maslacem i utisnite po dva takva lista u svaki od 12 kalupa za muffine pa stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva dok ne dobiju zlatnožutu boju. Za to vrijeme pripremite punjenje tako da pomiješate 250 g svježeg ili krem sira s 200 ml istučenog vrhnja za šlag i žličicom ekstrakta vanilije te zasladite po želji. Napunite pečene i ohlađene košarice kremom i na vrh dodajte maline. Po želji ukrasite mentom i poslužite odmah.

Vjetrenjače sa svježim sirom i borovnicama

Lisnato tijesto razvaljano na oko 2 mm podijelite na kvadrate željene veličine pa ih dijagonalno do pola zarežite, tako da sredina ostane netaknuta. Svježi sir pomiješajte s malo vanilin šećera i jajem pa na sredinu svakog komada tijesta stavite po žlicu nadjeva, a zatim i nekoliko borovnica. Izrezane dijelove tijesta preklopite tako da dobijete oblik vjetrenjače i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu boju. Prilikom posluživanja po želji posipajte šećerom u prahu.

Upalite pećnicu - nakratko - i pripremite ove fine i jednostavne sirne deserte!