Ideje za uskršnje zalogaje sa sirom

Blagdanski stol nije potpun ako nema sira

Sirna plata pokazat će svu raskoš sirnih vrsta i lijepo se slagati s proljetnim povrćem, šunkom, čak i slatkom pogačom koja se tradicionalno priprema za Uskrs. Međutim, sireve možete ukomponirati i u razna druga za blagdane prigodna jela.

Svježi sir s hrenom i mladim lukom

S laganim, a punim mliječnim okusom Zagrebačkog sira fino će se slagati aromatični i jaki okusi hrena i mladog luka. Hren jednostavno sitno naribajte, mladi luk nasjeckajte na manje komade, pomiješajte sa svježim sirom i dodajte malo soli. Ovu mješavinu poslužite kao namaz ili prilog drugim uskršnjim specijalitetima.

Punjena jaja s Ribancem

Osim kao delicija na blagdanskom stolu, punjena jaja izvrsna su i za iskorištavanje pisanica koje preostanu nakon Uskrsa. Kuhana jaja prepolovite i izvadite žumanjke. Pomiješajte ih s malo majoneze i naribanim Ribancem, začinite solju, paprom i mljevenom paprikom (slatkom ili ljutom, po ukusu) te dobro promiješajte. Dobivenu smjesu vratite u bjelanjke i ukrasite po želji, a osim navedenih namirnica, možete koristiti i razne druge „ostatke“ – šunku, mladi luk, rotkvice... Samo ih jako sitno nasjeckajte i dodajte u smjesu za punjenje ili po vrhu gotovih punjenih jaja.

Krema od mascarponea i naranče

A kako završiti blagdansku gozbu nego s nečim slatkim! Zato vam predlažemo da napravite finu kremu od mascarponea koju možete poslužiti kao desert u čaši, koristiti za razne vrste biskvita ili za potpuno novu, još kremastiju verziju cheesecakea koji se ne peče. Jednostavno pomiješajte mascarpone s koricom i sokom od naranče te šećerom u prahu, a ako ovu kremu koristite za cheesecake, dodajte i adekvatnu količinu želatine. Desert svakako i prigodno ukrasite – čokoladna jaja ili mrkvice i pilići od marcipana neke su od opcija.

Nakon što pripremite fine i sirne uskršnje specijalitete, okupite obitelj i prijatelje pa uživajte u blagdanskoj trpezi!