Ideje za sirne grickalice

Bilo kuda, grickamo sir svuda

Sir volimo grickati u svim oblicima i prigodama, a ovaj put vam donosimo ideje kako ga pretvoriti u zalogaje idealne za konzumaciju kod kuće uz TV, na druženju s prijateljima, na putovanju ili za „švercanje“ u kino.

Čips od Ribanca

Puno bolje od čipsa s okusom sira je čips od sira! I to od Ribanca. Na papir za pečenje ili, još bolje, silikonsku podlogu za pečenje, rasporedite naribani Ribanac u krugove promjera oko pet centimetara u što tanjem, jednoličnom sloju. Po želji dodatno začinite slatkom ili ljutom paprikom, sitno nasjeckanim vlascem, peršinom ili bilo kojim drugim začinom kojeg volite. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 5 minuta, odnosno dok se sir ne otopi i dobije lijepu boju. Potom izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi i postane čips. Tada ga odvojite od podloge na kojoj se pekao i poslužite.

Kokice sa sirom

Kako „popraviti“ jedan od klasika među grickalicama? Kao i sve drugo – sirom! Kokice pripremite prema uputama na pakiranju i dok su još tople obilno začinite omiljenim naribanim tvrdim sirom – u ovoj ulozi izvrsno će se snaći Ribanac, grana padano, Pašnjak, Mali gorski i svi drugi sirevi punog okusa. Pored sira, okus kokica možete oplemeniti i začinskim biljem po želji.

 

 

Sirni truffles

Za sirnu verziju popularnih čokoladnih zalogaja bit će vam potreban meki sir po želji – za neutralniji okus koristite kravlji, a za intenzivniji kozji ili sireve s plemenitom plijesni. Izradite ih u multipraktiku te po potrebi, za lakše oblikovanje, dodajte i malo sirnog namaza ili kiselog vrhnja. Smjesu oblikujte u kuglice, uvaljajte u sitno nasjeckane orašaste plodove ili začine pa stavite u hladnjak na nekoliko sati prije konzumacije.

Grickanje može početi!