Fine kombinacije sireva i jaja

Ukusne ideje za svako doba dana

 

Volite li obilnije doručke te nešto laganije ali hranjive obroke, vjerojatno su vam jaja i sir često na jelovniku. Donosimo ideje kako osvježiti njihov spoj!

Jaja u sirnom oblaku

Naziv možda zvuči bajkovito, no priprema je zapravo vrlo jednostavna! Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, pripremite 8 jaja pa im pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka. Posuda u koju stavljate bjelanjke mora biti potpuno čista za pripremu kvalitetnog snijega. Miksajte bjelanjke dok vrhovi ne očvrsnu, no neka snijeg ne bude presuh. Zatim špatulom lagano umiješajte dvije žlice ribanog Ribanca. Pripremite papir za pečenje i žlicom složite 8 „posteljica“ od bjelanjaka. Pazite da razmak između svake hrpice bude 3 centimetra. Donjom stranom žlice lagano napravite udubinu u svakoj hrpici te u nju pažljivo stavite žumanjak. Pecite 14-16 minuta volite li kremaste žumanjke, a ako želite da budu više tekući, pecite 8-10 minuta. Začinite svježe mljevenim paprom i drugim začinima po želji pa servirajte na tostu

Muffini

Ovi zalogaji su odlična ideja za doručak bogat proteinima i okusima, a možete ih i čuvati u hladnjaku nekoliko dana ili do mjesec dana u zamrzivaču.

Razmutite 12 jaja i pola žličice soli pa zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zatim u namašćene kalupe za muffine rasporedite šaku natrganog špinata, 300 g izmrvljenog President Salakisa ili Sirelina ribanog Ribanca i 2 žlice sjeckanog svježeg vlasca. Ulijte smjesu u svaki kalup, pazeći da ostavite centimetar prostora do vrha. Pecite 20-25 minuta.

Tortilje

Ako volite tortilje i kajganu, evo ideje kako ih spojiti – sa sirom, naravno!

Prvo zagrijte tortilje na tavici ili u pećnici (pazite da se ne presuše). Zatim ispecite jaja za klasičnu kajganu, a pred kraj dodajte nekoliko listića Dimsija ili Podravca. Kad dobijete kremastu kajganu, možete je upotpuniti sitno sjeckanim vlascem. Prebacite na toplu tortilju i zamotajte!

Jaja sa sirom u pecivu

Na ovo jelo možete gledati i kao na jedan vrlo raskošan topli sendvič! Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prerežite okruglo pecivo na pola i izdubite sredinu. Na dno stavite komad šunke, zatim cijelo jaje pa obilno posipajte Ribancem i mozzarellom te sjeckanim peršinom ili koprom. Poklopite, zamotajte u foliju i pecite 15-20 minuta. Nakon 20 minuta žumanjci će biti mekani do tekući, a nakon 25 minuta čvršći.

Uz ove hranjive kombinacije sigurno nećete ostati gladni, a preporučujemo ih „podebljati“ sezonskim salatama.