Domaći sladoledi sa sirom

Uz prave sastojke i vi možete pripremiti kremasti sladoled

Kombiniranje svježih sireva s voćem i začinima garantira fini desert. Prikupili smo nekoliko ideja za sladolede od Zagrebačkog i Posnog sira, kremastog mascarponea i lagane ricotte.

Sladoled sa svježim sirom i voćem

Ovo je najjednostavnija kombinacija za domaći osvježavajući sladoled: u blenderu izmiksajte pola zrele banane, 200 g Zagrebačkog sira i 2 žličice ekstrakta vanilije. Možete dodati i malo meda ili agavina sirupa. Izlijte u kalup i hladite u zamrzivaču barem 6 sati prije posluživanja.

U blenderu možete usitniti i smrznuto bobičasto voće po želji pa mu dodati posni sir, žličicu ekstrakta vanilije i malo meda te poslužiti odmah!

Sladoled od vanilije i limuna s mascarponeom

Pripremite bazu za sladoled od 350 ml vrhnja za šlag, sjemenki mahune jedne vanilije te 1 cijelog jaja, 2 žumanjka i 50 g šećera: u posudi na vatri zagrijte vrhnje i sjemenke mahune vanilije. Pustite da lagano provrije, pa uklonite s vatre i ostavite poklopljeno sa strane 20-ak minuta. U međuvremenu izmiksajte jaje i žumanjke sa šećerom. Vratite aromatizirano vrhnje na laganu vatru, pustite da prokuha pa jednu trećinu izlijte u mješavinu jaja i šećera, lagano miješajući, a zatim sve vratite u posudu. Sa strane pripremite ledenu kupelj (posudu s vodom i ledom). Miješajući kuhajte kremu 3-5 minuta na laganoj vatri, dok se ne zgusne. Zatim prebacite u posudu uronjenu u kupelj kako bi se spriječilo daljnje kuhanje kreme. U blenderu pomiješajte 150 g mascarponea, 2 žlice meda i sok od 2 limuna (naribajte malo kore za kasnije). Ulijte i kremu od vanilije i sve blendajte 1 minutu. Izlijte sa strane i pustite da se ohladi. Zatim istucite 150 g vrhnja za šlag, dodajte naribanu koricu limuna i malo po malo špatulom umiješajte u bazu za sladoled. Ohladite u zamrzivaču barem 4 sata!

Sladoled s ricottom

Pomiješajte 500 g ricotte s 250 g vrhnja za šlag, 100 g šećera i 80 ml meda te žličicom voćnog likera i žličicom limunova soka. Izblendanu smjesu izlijte u kalup i zamrznite na 3-4 sata, ovisno o jačini zamrzivača. Kad se smjesa stisne, razlomite je vilicom i prebacite u blender, zatim sve miksajte dok ne dobijete ujednačenu i glatku smjesu. Izlijte je u kalup i ohladite u zamrzivaču još nekoliko sati! Poslužite posipano kandiranim voćem, komadićima čokolade ili orašastim plodovima.

U slast!