Dipovi od sira

Rastopite i uživajte

Otopljeni sir najbolji je dio svakog jela u kojemu se nađe, zašto onda ne bi napravili jelo u kojemu je upravo to glavni sastojak! Sirne dipove poslužite na bilo kakvim druženjima, a nitko vas neće osuđivati ako sve i sami pojedete na kauču uz omiljeni program. Slijedi nekoliko finih, otopljenih prijedloga!

Nacho dip

Ovaj dip savršen je za umakanje tortilja i kao prilog bilo kojoj gozbi s meksičkim predznakom, a najbolje ge je raditi s topljenim sirom u listićima. Osim sira u listićima (za ovaj recept predlažemo cheddar), trebat će vam 2 žlice maslaca koje ćete otopiti te na njemu kratko popržiti 2 žlice brašna. Zatim dodajte 200 ml mlijeka i dobro promiješajte kako bi dobili klasičan bešamel umak. U njega dodajte još i 150 g usitnjenog sira u listićima, prstohvat soli te malo ljutog umaka i drugih začina po želji. Miješajte na laganoj vatri dok se sir potpuno ne otopi i formira dip jednolične konzistencije. Servirajte toplo uz omiljene tortilje.

Dip sa špinatom i slaninom

Neodoljivo kremasti dip koji će bez problema „prošvercati“ malo zelenja i onima koji od njega inače zaziru. Priprema počinje s 2 režnja češnjaka koja je potrebno sitno nasjeckati i kratko popržiti na žlici maslinovog ulja. Zatim dodajte par šaka prethodno očišćenog i nasjeckanog špinata i miješajte dok špinat ne uvene. Podlijte sa 100 ml mlijeka i dodajte 150 mliječnog namaza te 30 g dobro topljivog sira po želji. Začinite solju i paprom i miješajte na laganoj vatri dok se sir ne otopi i svi sastojci ne povežu. Na kraju dodajte i popržene kockice sitno nasjeckane slanine. Po želji, dip možete i prebaciti u vatrostalnu posudu, posuti da još malo sira te kratko zapeći.

Sirni dip od jednog sastojka

Dobro ste pročitali – sirni dip savršen za umakanje krekera, kruščića, voća ili povrća moguće je napraviti i samo s jednim sastojkom. Za to će vam trebati samo pravi sir, a on je camembert! Potrebno ga je cijelog staviti u vatrostalnu posudu i zapeći u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Njegova unutrašnjost posve će se otopiti, a kora će ga držati na mjestu. Naravno, po želji camembert možete i zapeći sa začinskim biljem i/ili orašastim proizvodima, a zgodno ga je ispeći i zajedno s kruhom s kojim ćete ga poslužiti – taj recept potražite ovdje.

Treba vam još ideja za fine sirne dipove? Ovdje potražite recept za dip od sira s pivom. I party može početi!