Cheesecake u zimskom izdanju

Kako tortu od sira pretvoriti u savršen sezonski desert

Naša omiljena torta ne paše samo ljeti! Uz prave sastojke koji će obogatiti donji sloj i kremu dobit ćete pravi desert za hladnije dane.

Začinite podlogu

U donji sloj umjesto petit beurre ili integralnih stavite kekse speculaas, koji sadrže savršen spoj „zimskih“ začina - muškatnog oraščića, đumbira i klinčića. U ulozi podloge odlično će se snaći i paprenjaci.

Koristite li obične kekse, dodajte im cimeta. Što više, to zimskije!

Krema


Kremu od sira također možete obogatiti zimskim začinima - cimetom, medom, muškatnim oraščićem - ili joj dodati malo narančina soka. U obzir dolazi i javorov sirup ili kombinacija ruma, cimeta i muškatnog oraščića za eggnog efekt!

 

Volite li aromatični okus bundeve, evo pravog zimskog cheesecakea! Na 250 g usitnjene pečene bundeve ili pirea bundeve (odgovara količini od 300 g neočišćene bundeve) dodajte 350 g svježeg sira (Zagrebačkog ili mascarponea), žličicu-dvije mješavine začina za medenjake, 100 g šećera u prahu, 2 žličice ekstrakta vanilije i po želji 200 g tučenog vrhnja. Ovu kremu ne morate ni peći – samo je prebacite i kalup na čije ste dno utisnuli sloj keksa i rastopljenog maslaca. Zatim je nadjenite slojem šlaga u koji ste dodali malo ekstrakta vanilije i sve dobro ohladite u kalupu (barem sat vremena prije posluživanja).

Gornji sloj


Za zimsko-blagdanski ugođaj dovoljno je već samo ukrasiti tortu brusnicama ili šipkom. No možete pripremiti i fini preljev od mješavine svježeg ili zamrznutog voća! Zagrijte voće na tavi pomiješano sa šećerom, limunovim sokom i cimetom u prahu (na 250 g voća idu 2-3 žlice šećera). Pustite da se ohladi pa prelijte po kremi.

Bez obzira na to pripremate li tortu od sira kao blagdanski desert, za proslavu rođendana ili zimsko kućno druženje, sigurni smo da ćete ovim „nadogradnjama“ oduševiti goste!