3 sirna slijeda za najromantičniju večeru

 Ljubav ide kroz želudac, a brže putuje uz pomoć sira

Nemamo ništa protiv čokolada i bombonijera, ali ako zaista želite osvojiti (ili zadržati) nečije simpatije, potrudite se i pripremite večeru – zajamčeno dobivate bonus bodove ako u svaki slijed uključite i sir!

Sufle sa sirom

Sufle oduševljava u svakoj varijanti, a ova sirna posebno je dobra! Iako je na glasu kao jelo koje nije jednostavno napraviti, najromantičnija večera vrijedna je truda! Za dva suflea trebat će vam 3 žlice maslaca, 3 žlice brašna, 125 ml mlijeka, 2 žlice Ribanca, 50 g dulje odležane goude ili drugog sira po izboru, dva jaja te po prstohvat soli, muškatnog oraščića i ljute paprike. Od maslaca, brašna i mlijeka napravite bešamel, a kad se malo ohladi, dodajte mu žumanjke, naribani sir i začinite. Bjelanjke odvojeno umutite u snijeg pa ga postupno, laganim pokretima dodajte bešamelu tako da se ne izgubi volumen. S još malo maslaca namastite kalupe, ulijte smjesu i pecite 30-ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Kotleti s koricom od Ribanca i badema

S obzirom na to da smo jelovnik otvorili prozračnim, ali dekadentnim sufleom, za glavno jelo najbolje je poslužiti manju porciju mesa uz povrće ili drugi prilog po želji. Preporučujemo janjeće kotlete, ali možete ih zamijeniti bilo kojim mesom po želji. A ako ne želite pripremati meso, aromatična, hrskava korica od Ribanca i badema funkcionirat će i u kombinacijama s povrćem, primjerice patlidžanom. Koricu pripremite tako da pomiješajte naribani Ribanac, sitno sjeckane bademe, krušne mrvice, malo senfa i začinsko bilje – ružmarin ili majčina dušica odličan su izbor. Rasporedite po mesu koje ste prethodno začinili solju i paprom te kratko zapecite na tavi tako da meso u sredini ostane ružičasto. Ako se odlučite za povrće, zapecite ga u pećnici.

Cheesecake u čaši

Za kraj pripremite jednostavni desert u savršenoj mjeri za dvoje – u dvije čaše. Na dno čaše stavite malo izmrvljenih keksa (maslac koji inače ide u podlogu u ovom slučaju bolje je izostaviti jer se desert neće rezati). Iako se cheesecake najčešće priprema od kombinacije svježeg sira i tučenog vrhnja, ovaj put napravite kremu još bolje teksture – pomiješajte mascarpone sa šećerom u prahu, malo limunova soka i ekstrakta vanilije. Na vrh stavite kompot od višanja ili neko drugo voće i dodatke po želji.

Mislite da Dan zaljubljenih ipak ne može proći bez čokolade? Imamo vodič koji će i čokoladu spojiti s vašim omiljenim sirevima, a pripremili smo i vodič uz koji ćete s lakoćom spojiti sireve s dobrom kapljicom vina.