recept
14.04.2017.
Vrijeme pripreme ~ 1 sat
Broj osoba ~ 4

Štrukli

Donosimo recept za nadaleko poznate zagorske štrukle od dizanog tijesta sa svježim Zagrebačkim sirom 

Sastojci

Tijesto:
  • 1 jaje
  • 300 g brašna (pola oštro, pola glatko)
  • 30 ml ulja
  • malo soli
  • 150 ml vode
Nadjev:
  • 500 g svježeg President Zagrebačkog sira
  • 3 jaja
  • malo soli
  • 200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


Od prosijanog brašna, jednog jajeta, ulja, soli i vode zamijesite tijesto. 

 

 

Vodu dodajte polako da slučajno ne bi bilo previše. Ako je tijesto pretvrdo, dodajte još vode, a ako je premekano, dodajte još malo brašna. Tijesto treba biti srednje mekano i žilavo. 

 


Gotovo tijesto pustite „da odmara“ 30 minuta.

 

 

U međuvremenu pripremite nadjev od 500 g svježeg sira, 3 jaja i soli. 

Nakon što se tijesto odmorilo, razvucite ga na stolnjaku koji ste prethodno posipali s malo brašna. Tijesto ne smije biti skroz tanko da u kuhanju ne bi pucalo.

 

 

 

Na trećinu razvučenog tijesta stavite nadjev. Zamotajte štrukle uz pomoć stolnjaka, motajući od onog dijela na kojem je sir.

 

 

Štrukle režite na komade duge oko 7 cm, i to uz pomoć porculanskog tanjurića.

 

 

Stavite kuhati vodu s malo soli i ulja pa kad zakuha, ubacite štrukle. Nakon što voda ponovno zavrije, kuhajte štrukle još 3 minute.

Kuhane štrukle možete preliti prezlama poprženim na maslacu ili, kao što smo mi učinili, preliti Dukat vrhnjem za kuhanje i zapeći u pećnici oko pola sata na 180 stupnjeva, dok ne poprime zlatnožutu boju.

Štrukli

Sastojci

Tijesto:
Nadjev:

Od prosijanog brašna, jednog jajeta, ulja, soli i vode zamijesite tijesto. 

 

 

Vodu dodajte polako da slučajno ne bi bilo previše. Ako je tijesto pretvrdo, dodajte još vode, a ako je premekano, dodajte još malo brašna. Tijesto treba biti srednje mekano i žilavo. 

 


Gotovo tijesto pustite „da odmara“ 30 minuta.

 

 

U međuvremenu pripremite nadjev od 500 g svježeg sira, 3 jaja i soli. 

Nakon što se tijesto odmorilo, razvucite ga na stolnjaku koji ste prethodno posipali s malo brašna. Tijesto ne smije biti skroz tanko da u kuhanju ne bi pucalo.

 

 

 

Na trećinu razvučenog tijesta stavite nadjev. Zamotajte štrukle uz pomoć stolnjaka, motajući od onog dijela na kojem je sir.

 

 

Štrukle režite na komade duge oko 7 cm, i to uz pomoć porculanskog tanjurića.

 

 

Stavite kuhati vodu s malo soli i ulja pa kad zakuha, ubacite štrukle. Nakon što voda ponovno zavrije, kuhajte štrukle još 3 minute.

Kuhane štrukle možete preliti prezlama poprženim na maslacu ili, kao što smo mi učinili, preliti Dukat vrhnjem za kuhanje i zapeći u pećnici oko pola sata na 180 stupnjeva, dok ne poprime zlatnožutu boju.