recept
18.08.2017.
Vrijeme pripreme ~ 60 minuta
Broj osoba ~ 4 osobe

Rimski njoki

Sočni diskovi od griza prekriveni zlatnom koricom od aromatičnog Pašnjaka. U Rimu su se tradicionalno pripremali četvrtkom (jer se petkom jela lagana riba), a vi ih možete pripremiti bilo koji dan!

Sastojci

Za njoke:
  • 1 l mlijeka
  • 250 g griza
  • 152 g sira Pašnjaka
  • 2 žumanka
  • 50 g maslaca
  • 1 i 1/2 žličice soli
Za podmazivanje i posipavanje:
  • 50 g sira Pašnjaka
  • 25 g maslaca

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

Sirela Pašnjak


U dubokom loncu zagrijte mlijeko. Sir Pašnjak naribajte na sitniji ribež.

U zakuhano mlijeko dodajte sol pa skroz lagano sipajte griz, uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 5 minuta. Dodajte na kockice rezani maslac pa dobro izmiješajte. Potom dodajte žumanjke i opet dobro izmiješajte. Smjesa će vam biti poprilično gusta. Na kraju dodajte 150 g ribanog Pašnjaka i dalje miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od posude.

Pleh prekrijte papirom za pečenje. U pripremljeni pleh istresite smjesu pa je poravnajte špatulom ili žlicom. Ostavite da se skroz ohladi.

Čašom ili kalupom izrezujte diskove. Tavu ili posudu za pečenje namastite maslacem pa složite diskove od griza tako da se djelomično preklapaju. 

Posipajte ih obilato ribanim Pašnjakom pa po vrhu dodajte kockice maslaca.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Slobodno zadnjih 4-5 minuta stavite na opciju grill da se njoki bolje zapeku.

Poslužite još vruće iz pećnice kao toplo predjelo ili prilog uz mesno jelo.

Rimski njoki

Sastojci

Za njoke:
Za podmazivanje i posipavanje:

U dubokom loncu zagrijte mlijeko. Sir Pašnjak naribajte na sitniji ribež.

U zakuhano mlijeko dodajte sol pa skroz lagano sipajte griz, uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 5 minuta. Dodajte na kockice rezani maslac pa dobro izmiješajte. Potom dodajte žumanjke i opet dobro izmiješajte. Smjesa će vam biti poprilično gusta. Na kraju dodajte 150 g ribanog Pašnjaka i dalje miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od posude.

Pleh prekrijte papirom za pečenje. U pripremljeni pleh istresite smjesu pa je poravnajte špatulom ili žlicom. Ostavite da se skroz ohladi.

Čašom ili kalupom izrezujte diskove. Tavu ili posudu za pečenje namastite maslacem pa složite diskove od griza tako da se djelomično preklapaju. 

Posipajte ih obilato ribanim Pašnjakom pa po vrhu dodajte kockice maslaca.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Slobodno zadnjih 4-5 minuta stavite na opciju grill da se njoki bolje zapeku.

Poslužite još vruće iz pećnice kao toplo predjelo ili prilog uz mesno jelo.