recept
25.04.2018.
Vrijeme pripreme ~ 60 min
Broj osoba ~ 4

Rösti sa sirom

Kad imate sira i krumpira, imate sve što vam treba za ovaj slasni rösti, tradicionalno švicarsko jelo od ribanog i prženog krumpira. Rösti se obično poslužuje kao prilog, ali ovako punjen finim Trapistom i poslužen uz zelenu ili sezonsku salatu postaje pravo gurmansko glavno jelo.

Sastojci

SASTOJCI: Trapista 40 g maslaca 1 žlica maslinovog ulja sol, papar grančica svježeg timijana
  • 4 srednje velika krumpira (oko 1 kg)
  • 250 g sira Trapista
  • 40 g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • malo soli
  • malo papra
  • grančica svježeg timijana

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

Sirela Trapist


PRIPREMA:

 

Krumpir operite, stavite ga u lonac s vodom, posolite i kuhajte ga u ljusci oko 15 minuta. Ocijedite ga i pustite da se skroz ohladi. Tradicionalno se krumpir skuha večer prije i pusti da se hladi preko noći.

Kad se krumpir ohladio, ogulite mu koru i naribajte ga na grubi dio ribeža, posolite ga i popaprite. Na isti dio ribeža na posebni tanjur naribajte i sir.

U većoj tavi (promjera 28 cm) zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte svježi timijan pa potom po tavi rasporedite polovicu naribanog krumpira te ga lagano vilicom pritisnite po dnu tave kako bi se dobro zapekao. Pustite da se peče oko 7-8 minuta.

Kad krumpir po rubovima počne poprimati zlatnu boju ravnomjerno rasporedite naribani sir pa po siru posipajte preostalu polovicu ribanog krumpira, također ga pritisnite vilicom po cijeloj površini. Još jednom malo popaprite i pustite da se sve zajedno peče još 3-4 minute, slobodno poklopite poklopcem. Dobit ćete nešto kao deblju punjenu palačinku.

Rösti preokrenite na tanjur ili dasku pa ga vratite natrag u tavu. Pecite još 7-8 minuta dok se rösti lijepo ne zapeče i s druge strane, a sir u sredini skroz ne otopi.

Istresite vruće na dasku, pustite da se hladi 10 minuta pa narežite na četiri komada i poslužite.

Rösti sa sirom

Sastojci

SASTOJCI: Trapista 40 g maslaca 1 žlica maslinovog ulja sol, papar grančica svježeg timijana

PRIPREMA:

 

Krumpir operite, stavite ga u lonac s vodom, posolite i kuhajte ga u ljusci oko 15 minuta. Ocijedite ga i pustite da se skroz ohladi. Tradicionalno se krumpir skuha večer prije i pusti da se hladi preko noći.

Kad se krumpir ohladio, ogulite mu koru i naribajte ga na grubi dio ribeža, posolite ga i popaprite. Na isti dio ribeža na posebni tanjur naribajte i sir.

U većoj tavi (promjera 28 cm) zagrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte svježi timijan pa potom po tavi rasporedite polovicu naribanog krumpira te ga lagano vilicom pritisnite po dnu tave kako bi se dobro zapekao. Pustite da se peče oko 7-8 minuta.

Kad krumpir po rubovima počne poprimati zlatnu boju ravnomjerno rasporedite naribani sir pa po siru posipajte preostalu polovicu ribanog krumpira, također ga pritisnite vilicom po cijeloj površini. Još jednom malo popaprite i pustite da se sve zajedno peče još 3-4 minute, slobodno poklopite poklopcem. Dobit ćete nešto kao deblju punjenu palačinku.

Rösti preokrenite na tanjur ili dasku pa ga vratite natrag u tavu. Pecite još 7-8 minuta dok se rösti lijepo ne zapeče i s druge strane, a sir u sredini skroz ne otopi.

Istresite vruće na dasku, pustite da se hladi 10 minuta pa narežite na četiri komada i poslužite.