recept
27.09.2018.
Vrijeme pripreme ~ 20 minuta
Broj osoba ~ Za 4 do 6 osoba

Namaz liptauer

Namaz koji svojataju i Slovaci i Austrijanci i Mađari ime je dobio po slovačkom gradu Liptovu (Liptau). Radi se od svježeg sira, maslaca i začina. Odlikuje ga lijepa crvenkasta boja koju duguje mljevenoj crvenoj paprici. Recepata za liptauer ima uistinu mnogo, razlike su u nijansama. Zašto ga ne biste probali prema našem receptu, u varijanti sa Zagrebačkim sirom?

Sastojci

  • 250 g Zagrebačkog sira
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica senfa
  • 1,5 žličica slatke crvene paprike
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • 1/2 manje glavice (ili manji stručak vlasca)
  • 1 režanj češnjaka
  • Prstohvat-dva soli
  • 1 srednje veliki kiseli krastavac

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


Pripremite sve namirnice. Maslac izvadite ranije iz hladnjaka i pustite ga da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi skroz omekšao.

Maslac dobro izradite vilicom dok ne postane kremast. Luk (ili vlasac) i češnjak narežite skroz na sitno.

U izmiješani maslac dodajte Zagrebački sir, nasjeckani luk i češnjak, žličicu senfa, prstohvat -dva soli, pola žličice mljevenog kima te jednu i pol žličicu slatke mljevene paprike. Sve dobro izmiješajte vilicom ili žlicom. Ako želite što ujednačeniju smjesu, možete koristiti štapni mikser ili jaču sjeckalicu.

U ovaj bazni liptauer dodajte sitno sjeckani kiseli krastavac (u raznim verzijama recepta dodaju se i sitno sjeckani inćuni ili nekoliko kapara). Sve dobro izmiješajte.

Dobro ohladite, namaz neka odstoji u hladnjaku barem jedan sat prije posluživanja.

Poslužite kao hladno predjelo uz tanko rezani kruh, krekere ili grisine. Ovaj namaz možete čuvati u hladnjaku i do 10 dana u hermetički zatvorenim posudama.

Namaz liptauer

Sastojci

Pripremite sve namirnice. Maslac izvadite ranije iz hladnjaka i pustite ga da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi skroz omekšao.

Maslac dobro izradite vilicom dok ne postane kremast. Luk (ili vlasac) i češnjak narežite skroz na sitno.

U izmiješani maslac dodajte Zagrebački sir, nasjeckani luk i češnjak, žličicu senfa, prstohvat -dva soli, pola žličice mljevenog kima te jednu i pol žličicu slatke mljevene paprike. Sve dobro izmiješajte vilicom ili žlicom. Ako želite što ujednačeniju smjesu, možete koristiti štapni mikser ili jaču sjeckalicu.

U ovaj bazni liptauer dodajte sitno sjeckani kiseli krastavac (u raznim verzijama recepta dodaju se i sitno sjeckani inćuni ili nekoliko kapara). Sve dobro izmiješajte.

Dobro ohladite, namaz neka odstoji u hladnjaku barem jedan sat prije posluživanja.

Poslužite kao hladno predjelo uz tanko rezani kruh, krekere ili grisine. Ovaj namaz možete čuvati u hladnjaku i do 10 dana u hermetički zatvorenim posudama.