recept
28.09.2017.
Vrijeme pripreme ~ 20 min
Broj osoba ~ 4

Cacio e pepe: tjestenina sa sirom i paprom

Sva se jednostavnost i ljepota okusa stopila u talijanskom jelu cacio e pepe, u prijevodu doslovno - sir i papar. No za ovo su vam slasno jelo ipak potrebna tri sastojka: ribani sir (tradicionalno pecorino romano, kod nas aromatični sir Pašnjak), svježe mljeveni papar i kuhana tjestenina.

Sastojci

  • 500 g dugačke tjestenine (špageti, tonnarelli, bucatini)
  • 150 g sira Pašnjaka
  • pola žličice svježe mljevenog papra
  • malo soli

Isprintaj recept

Podijeli recept

U dubokom loncu zakuhajte vodu, posolite i ubacite tjesteninu da se kuha onoliko koliko piše na pakiranju. Kuhanu tjesteninu ocijedite i sačuvajte barem 1 dl vode od kuhanja jer će vam trebati za umak.


Dok se tjestenina kuha, što finije i što sitnije naribajte sir Pašnjak. U dublju tavu stavite svježe mljeveni papar. Na papar istresite ocijeđenu tjesteninu pa dobro izmiješajte. Malo po malo dodajte ribani sir i stalno miješajte. Dodajte i malo po malo vode od kuhanja kako biste dobili kremasti umak.


Poslužite odmah i još posipajte paprom i ribanim sirom.

Napomena: u tavu možete uliti i žlicu maslinova ulja, zagrijati ga pa tek onda dodati papar, na taj će način papar dodatno razviti okus. Također pripazite da voda od kuhanja ne bude prevruća kako sir ne bi koagulirao, razdvojila se masnoća i stvorile gumene grudice koje kvare i okus i vizualni dojam. Neka sir prije dodavanja u tjesteninu bude sobne temperature.

Cacio e pepe: tjestenina sa sirom i paprom

Sastojci

U dubokom loncu zakuhajte vodu, posolite i ubacite tjesteninu da se kuha onoliko koliko piše na pakiranju. Kuhanu tjesteninu ocijedite i sačuvajte barem 1 dl vode od kuhanja jer će vam trebati za umak.


Dok se tjestenina kuha, što finije i što sitnije naribajte sir Pašnjak. U dublju tavu stavite svježe mljeveni papar. Na papar istresite ocijeđenu tjesteninu pa dobro izmiješajte. Malo po malo dodajte ribani sir i stalno miješajte. Dodajte i malo po malo vode od kuhanja kako biste dobili kremasti umak.


Poslužite odmah i još posipajte paprom i ribanim sirom.

Napomena: u tavu možete uliti i žlicu maslinova ulja, zagrijati ga pa tek onda dodati papar, na taj će način papar dodatno razviti okus. Također pripazite da voda od kuhanja ne bude prevruća kako sir ne bi koagulirao, razdvojila se masnoća i stvorile gumene grudice koje kvare i okus i vizualni dojam. Neka sir prije dodavanja u tjesteninu bude sobne temperature.