Pogačice sa sirom i bosiljkom
Jednostavan recept za aromatične kruščiće
Sastojci
Sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 250 g Zagrebačkog sira
- 150 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica soli
- 15 listova svježeg bosiljka (ili grančica ružmarina)
Za premazivanje i posipanje:
- 1 jaje
- na vrh noža soli
- malo sira Ribanaca, sezama, crnog kima
Isprintaj recept
U posudu stavite Zagrebački sir kojem ste dodali 1 žličicu soli i dobro ga izradite mikserom uz postupno dodavanje otopljenog maslaca.
Svježe listove bosiljka nasjeckajte na sitno pa ih dodajte izmiješanom siru i maslacu.
Prosijte brašno u koje ste dodali jedan prašak za pecivo pa ga postupno dodajte siru i miješajte. Kad ste dodali sve brašno, umijesite glatko, podatno tijesto. Tijesto formirajte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.
Pobrašnite površinu na kojoj ćete valjati tijesto pa ga razvaljajte na ne manje od 1 cm debljine. Čašom ili kalupom promjera 5 cm vadite pogačice i slažite ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Svaku pogačicu premažite razmućenim jajetom u koje ste dodali malo soli i posipajte Ribancem, sezamom, crnim kimom...
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-25 minuta, odnosno dok pogačice ne dobiju lijepu zlatnu boju.

