recept
13.07.2018.
Vrijeme pripreme ~ 90 minuta
Broj osoba ~ Za 10 do 12 osoba

Pita sa Zagrebačkim sirom i borovnicama

Odavno je poznato da se Zagrebački sir odlično snalazi u mnogim desertima, pa tako i u slatkim pitama. A kad piti sa Zagrebačkim sirom dodamo svježe borovnice, ljubav na prvi griz je zajamčena.

Sastojci

Za prhko tijesto
  • 250 g glatkog brašna
  • 130 g maslaca
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žlice hladne vode
Za nadjev
  • 375 g Zagrebačkog sira
  • 2 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice griza
  • 1 limun (samo korica)
  • 200 g borovnica
  • 3-4 žlice džema od borovnica

Isprintaj recept

Podijeli recept

Sirevi u ovom receptu

...

President Zagrebački sir


Pripremite sve sastojke - borovnice operite i maslac dobro ohladite. 

Najprije umijesite tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte sol i šećer u prahu pa izmiješajte te narežite hladni maslac.

 

Maslac prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete pjeskastu teksturu pa dodajte jaje i vodu. Sve dobro izmiješajte.

Na pobrašnjenoj površini umijesite glatko podatno tijesto (dodajte brašna po potrebi), formirajte disk pa ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara najmanje 30 minuta.

Dok tijesto odmara, napravite nadjev od sira: u zdjelici vilicom usitnite Zagrebački sir. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna pa sve dobro izmiješajte.

Potom dodajte jaja, dobro izmiješajte i na kraju umiješajte griz. Neka nadjev stoji u hladnjaku dok tijesto pripremate za pečenje.

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga razvaljajte uz pomoć papira za pečenje.

Prebacite tijesto u kalup za pitu, izbodite ga vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 15 minuta.

Izvadite tijesto iz pećnice, pustite da se ohladi 10 minuta, potom ga premažite džemom od borovnica pa dodajte svježe borovnice.

Po borovnicama rasporedite nadjev od sira, vratite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 35-40 minuta na 180 stupnjeva.

Izvadite pitu iz pećnice i pustite je da se potpuno ohladi. Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu i ukrasite svježim borovnicama.

Režite na kriške i poslužite.

Pita sa Zagrebačkim sirom i borovnicama

Sastojci

Za prhko tijesto
Za nadjev

Pripremite sve sastojke - borovnice operite i maslac dobro ohladite. 

Najprije umijesite tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte sol i šećer u prahu pa izmiješajte te narežite hladni maslac.

 

Maslac prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete pjeskastu teksturu pa dodajte jaje i vodu. Sve dobro izmiješajte.

Na pobrašnjenoj površini umijesite glatko podatno tijesto (dodajte brašna po potrebi), formirajte disk pa ga umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odmara najmanje 30 minuta.

Dok tijesto odmara, napravite nadjev od sira: u zdjelici vilicom usitnite Zagrebački sir. Dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i koricu limuna pa sve dobro izmiješajte.

Potom dodajte jaja, dobro izmiješajte i na kraju umiješajte griz. Neka nadjev stoji u hladnjaku dok tijesto pripremate za pečenje.

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga razvaljajte uz pomoć papira za pečenje.

Prebacite tijesto u kalup za pitu, izbodite ga vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 15 minuta.

Izvadite tijesto iz pećnice, pustite da se ohladi 10 minuta, potom ga premažite džemom od borovnica pa dodajte svježe borovnice.

Po borovnicama rasporedite nadjev od sira, vratite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 35-40 minuta na 180 stupnjeva.

Izvadite pitu iz pećnice i pustite je da se potpuno ohladi. Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu i ukrasite svježim borovnicama.

Režite na kriške i poslužite.